loading
22 Νοέ

Παλιές διαφημίσεις συσκευών που δε χρησιμοποιούμε πια

Πολλές φορές οι παλιές διαφημίσεις λειτουργούν σα χρονοκάψουλα που μας ταξιδεύει στο παρελθόν. Προϊόντα και τεχνολογίες που κάποτε θεωρούνταν υπερσύγχρονα έχουν απαρχαιωθεί και περνάνε σταδιακά στη λήθη.

Με την ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων, κάποια συμπτήχθηκαν με κάποια άλλα, για λόγους πρακτικότητας ορισμένα δεν απέδωσαν ποτέ τα αναμενόμενα στην αγορά και εγκαταλείφθηκαν, μερικά άλλα απλά δεν άντεξαν το τεστ του χρόνου.

Παρακάτω θα δούμε διαφημίσεις περασμένων δεκαετιών από γκάτζετ που κάποτε θεωρούνταν “ευκαιρίες”, υπήρξαν καινοτόμα και έστρωσαν το δρόμο για το μέλλον μεν, αλλά πλέον δεν ανήκουν, με αυτή τη μορφή τουλάχιστον, στην καθημερινότητα μας.

1. Φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης

Η διάδοσή τους ξεκίνησε από τη δεκαετία του ‘50, ενώ η χρήση τους άρχισε να φθίνει με τη διάδοση της ψηφιακής φωτογραφίας.

 

2. Δισκέτες υπολογιστή (Floppy disks)

Η πρώτη δισκέτα κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ο αποθηκευτικός της χώρος έφτανε τα 80 kb. Τη δεκαετία του 1980 καθιερώνεται η, μικρότερη σε μέγεθος και πιο ανθεκτική, δισκέτα των 1,44 mb, ενώ με την ανάπτυξη άλλων αποθηκευτικών μέσων, η χρήση της μειώθηκε δραματικά, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της παραγωγής της.

    

 

3. Φορητές τηλεοράσεις

Το πρότζεκτ των φορητών τηλεοράσεων ξεκίνησε στα τέλη τις δεκαετίας του 1970. Η ιδέα δεν “περπάτησε”, ωστόσο η χρήση της τεχνολογίας LCD (3b) έγινε η νόρμα για τις σημερινές τηλεοράσεις.

3a. Micro TV (τηλεόραση τσέπης) – διαφήμιση του 1979

3b. Φορητή τηλεόραση Philips με οθόνη LCD – διαφήμιση του 1990

 

4. Walkman

Από τις πιο γνωστά και επιτυχημένα παλιά γκάτζετ, συντροφιά των παιδικών χρόνων μας χρόνων. Ο όρος ήταν πατέντα της Sony και η συσκευή έκανε ντεμπούτο το 1979. Οι κασέτες ήχου και τα μέσα αναπαραγωγής τους θεωρούνται πλέον μουσειακό είδος.

4a. Διαφήμιση του 1980. Το 1981 η Sony θα βαφτίσει τη συσκευή της “Walkman”.

 

5. Φορητά cd players (discman)

Η επιτυχία του walkman την εποχή εκείνη σε συνδυασμό με τη διάδοση των ψηφιακών δίσκων (cd) οδήγησαν στη γέννηση του discman, στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η επικράτηση άλλων αποθηκευτικών μέσων και μέσων αναπαραγωγής έκανε το discman και τα cd παρωχημένα.

5a. Διαφήμιση του 1988

 

6. VHS (video home system – βίντεο)

Το γνωστό μας βίντεο λανσαρίστηκε στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 70 και γνώρισε μέρες δόξας στις επόμενες δύο δεκαετίες, όπου σταδιακά άρχισε να υποσκελίζεται από την άνοδο των dvd.

6a. Μια από τις πρώτες σειρές μοντέλων VHS, τα Vidstar της JVC. Διαφήμιση του 1980.

 

7. Minidisc

Πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που εισήχθηκε στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, και πάλι από τη Sony. Παρότι δημοφιλής στην αγορά της Ιαπωνίας, η απήχηση στην Ευρώπη ήταν πολύ περιορισμένη. Η παραγωγή minidisc players έχει σταματήσει εδώ και χρόνια.

 

 

8. Audiotape / audiocassette recorders

Αν και η χρήση της μαγνητοταινίας για ηχογραφήσεις ξεκίνησε το 1930, οι συσκευές για ατομική χρήση διαδόθηκαν αρκετά αργότερα. Η τεχνολογία αυτή κυριάρχησε τον 20ό αιώνα, ενώ στον 21ο αντικαταστάθηκε σταδιακά από τεχνολογίες ψηφιακών ηχογραφήσεων.

 

9. Σκληροί δίσκοι

Εδώ δε μιλάμε για ένα ξεπερασμένο μέσο, ωστόσο η ιστορία που μας λένε οι παλιές διαφημίσεις δείχνουν πως οι διαφορές του τότε με το τώρα ήταν χαώδεις.

9a. Διαφήμιση του 1976. Ένας σκληρός δίσκος χωρητικότητας 10 mb κόστιζε μόλις 3400 δολάρια.

 

10. Κινητά τηλέφωνα πρώτης γενιάς

Και πάλι, συσκευές που – πέρα από τη βασική λειτουργία τους – ελάχιστη σχέση έχουν με αυτό που ξέρουμε σήμερα. Έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 80.

10a. Το RadioShack της ΝΟΚΙΑ κατασκευάστηκε το 1987 και ζύγιζε 2,5 κιλά, με κόστος στα 1500 δολλάρια.

0 Σχόλια 22/11/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *